Friday, May 8, 2009

Dedikasi Untuk Farah Che Ani

dia bukan sesiapa dalam hidup aku
bukan anak mahupun menantu
bukan juga adik angkat
jauh sekali sepupu sepapat

jadi, buat apalah bercerita tentang dia
bukannya aku tahu banyak cerita
kitorang bukannye pernah sekelas
pegi outing mungkin la pernah sebas

owh tapi kami pernah sekeretapi
aku ke baling, dia ke sungai petani
tapi bukannye kitorang berjanji
tau-tau je jumpa dalam ekspress langkawi

sepanjang journey sembang bagai nak rak
macam-macam menda jadi bahan gelak
mamat-mamat kat belakang usha satu macam
nak mengurat la tu, macam la kitorang tak paham

rupanye mamat-mamat belakang tu asyek menelinga
cari point nak menyampuk la kata hatinya
sekali rupanye derang tu budak-budak UiTM
sembang la plak ngan minah ni bukan main

aku pun tak ingat dah ape yang derang sembang
pasal lecturer lah, senior lah & kelas yg salu tuang
last skali aku ingat derang mintak no phone
tau dah, dari awal lagi derang nak ngurat che poon

aku tak ingat langsung whether kitorang penah kamceng
tak ingat jugak kot-kot pernah tertempeleng
tapi malam tu aku rasa macam bukan orang asing
maklum lah.. dah ramah terlebih masing-masing

dan journey itu meletak dia dekat di hati
sebagai satu figure yang sentiasa aku ingati
walaupun cite ni mungkin dia tak ingat dah
inilah memori aku dengan seorang budak bernama farah

budak ni pun tak lama lagi nak kawen
teringin betul nak tengok dia naik pelamin
too bad kenduri tu aku tak dapat attend
maklum sajalah ade komitmen lain

oleh itu, selamatlah untuk cik farah
moga-moga majlis walimah anda meriah
walaupun aku tadapat hadir
aku doakan yang terbaik dari mula hingga akhir


p/s : farah, ini hadiah untuk walimah anda. saya rasa bersalah sebab tadapat hadir! huhuhuhu
...and there's more...

Tuesday, May 5, 2009

Selamat Hari Jadi, Ain!

Ain mencecah 3 tahun, 2 Mei lalu. Kami buat sambutan kecil-kecilan di Hotel Seri Malaysia, Port Dickson. Kebetulan, ada hari keluarga Jaringan 11 STAROBA, sekolah ayah mertua saya. Owh ya, sambutan itu bukan setakat hari jadi ain semata-mata kerana ibu & ayahnya juga dilahirkan dalam bulan Mei. Maka, tukar tajuk lah... Selamat hari jadi untuk Ain, Umi + Abi ;)

Sambutan kecil itu meriah juga. Hari keluarga STAROBA lebih meriah. Saya mula berangan-angan, suatu hari nanti, mungkin 20 tahun dari sekarang, alumni sekolah saya, dapat menganjurkan perjumpaan keluarga seumpama itu. Ketika itu, mungkin sudah ada yang bergelar Dato', yang boleh menyumbang biaya program itu. Hehehe, itu angan-angan saya! Harap-harap boleh jadi nyata... Ameen.

Selamat Ulangtahun Puteriku. Moga sentiasa dalam peliharaanNya.
...and there's more...

Wednesday, April 29, 2009

Diari Seorang Lelaki

hari ini aku ada mesyuarat tender
tak jauh, dekat bendahari jer
naik keta kang parking plak tak ader
so aku pun jalan kaki ajer

abes miting, aku balik jalan kaki
bukan jauh sangat pun bendahari ngan ict
peluh pun tak sempat menitik di dahi
tak sangka hari ni sesuatu telah terjadi

dari jauh aku nampak seorang gadis
dah tentu la wajahnya ayu dah manis
hati aku tiba-tiba menari twist
tanpa sedar air liur pun menitis

sempat pulak aku berangan
tau-tau dah sampai kayangan
dengan si dia gadis idaman
owh indahnya angan-angan

tiba-tiba, dia hampir & bersuara
"assalamualaikum, encik" itu katanya
dan-dan aku rasa 10 tahun muda
hati aku jadi berbunga-bunga

senyum di bibir jadi tak lekang
perut yang lapar tetiba kenyang
tidur malam terkenang-kenang
siang pulak terbayang-bayang

harap-harap buleh jumpa gadis itu lagi
memang lah aku nih tak sedar diri
tak ingat ke kat anak bini
kat rumah tu sentiasa menanti

ini secebis kisah dalam diari seorang lelaki
"dunia semata-mata" kata aku dalam hati
aku sekadar ingin berkongsi
sebab tu aku suruh tuan punye blog publish cite ni

sekian, selamat menghayati

p/s : bos, invoice saya anto kendian! TQ
...and there's more...

Monday, March 2, 2009

WiFi JARING

dulu saya mati-mati ingat connection tak bagus
sebab student asyik kompelen slow nak mampus
guna notebook saya memang semedang la putus-putus

semalam my in laws datang lepak umah
saje lah try connect guna notebook ayah
tengok2 ok je, tadde la nak log on pun payah

download movie slow la sikit
guna software nama depannye bit
kira ok la.. at least hati tak sakit

takat nak surfing memang taddehal
tapi nak berebut ngan ain plak satu hal
tadapat kang ngan utbah plak dia cari pasal

saya ingat esok nak pi jumpa boss
tukar notebook baru la boss
musti pastu boss soh berambus

kata boss dalam hati
wah nak notebook best serba serbi
belilah sendiri!!

(sekadar imaginasi... boss saya bukannya kejam! hihihi..
penafian ini sengaja ditulis kerana boss saya tau saya
ada blog... kot2 dia terbaca kang abes la saya)
...and there's more...

Wednesday, January 28, 2009

Cawan Mocha

bukan entri kontra cawan pink, milik cik nuhaa
bukan juga entri minum pagi dengan secawan mocha

ini cerita cawan mocha aku yang hilang
bukan hilang tapi orang pinjam tak pulang

cawan tu aku letak kat pantri
sape2 nak pinjam, tadde masalah.. aku bagi

cawan tu hilang hari rabu minggu lepas lagi
esoknya aku jumpa cawan tu kat sinki

dalam cawan tu ade air warna keruh
ada kesan gincu, sah la belum berbasuh

mula-mula aku tak kesah
mungkin tukang pinjam tak sempat basuh, esok sajalah

hari ini, aku cari lagi cawan itu
di pantri, di sinki, masih begitu

wah.. guna tau, basuh tak reti
len kali jangan harap aku bagi pinjam lagi

hello, masuk hari ni dah seminggu tau!
tak sempat basuh?? banyak alasan kau!!!

aku ingat nak sound sket kat YM
kang korang plak cakap "wah si Am tu kedekut bukan main!!"

sudahnya.. cawan tu aku yang basuh sendiri
huh.. bengang aku tak hilang lagi ni!!

sape yang guna cawan aku tak reti basuh tu??
mintak maap ngan aku cepat sblum aku naik hantu!!

abes cite cawan mocha aku!
wassalamu

cawan mocha dengan 2 set tanduk setan (courtesy of kak put)

...and there's more...

Sunday, January 11, 2009

Antara ... dengan ......

Antara luka dengan melukakan
Antara duka dengan mendukakan
Antara kecewa dengan mengecewakan
Antara hampa dengan menghampakan

Antara cita dengan mencitakan
Antara pesona dengan mempesonakan
Antara ceria dengan menceriakan
Antara bahagia dengan membahagiakan

Apakah ada beda?


















Ya, perkataan awal itu adalah kasar dasar yang juga kata nama am (nouns), merujuk pada perasaan, sementara yang kemudian itu adalah kata dasar dengan imbuhan awalan me... dan akhiran ...kan, membentuk kata kerja(verbs).

Sekian, kelas bahasa untuk hari ini.

nota kaki : Penulis sebenarnya cuba berkarya, tetapi tiba-tiba dia blackout, maka ini sahajalah hasilnya. Semoga beroleh manafaat.
...and there's more...

Tuesday, January 6, 2009

Kak Put

Hari ini hari jadi kak put.

Dia sengaja ambil cuti hari ini.
Mungkin mahu pergi sambut hari jadi.
Atau sengaja takut saya kenakan dia lagi.
Seperti tahun lalu, pada tarikh ini.

Saya hantar sekeping kad kecil.
Kad harijadi yang sangat comel.
Mula-mula mahu scan dalam emel.
Tak jadilah, mungkin boleh kenakan dia sambil-sambil.

Saya letak kad itu atas meja dia.
Konon-kononnya dari peminat rahsia.
Saya buat tak tahu bila dia tanya.
Kesian tengok dia, akhirnya saya mengaku saja.

Kak Put duduk sebelah kubikel saya.
Orangnya comel berkaca mata.
Suka layan cite jepun & korea.
Tak tahu la yang best tu tang mana.

Bab programming dia memang pakar.
Silap-silap, orang kat kampeni Bill Gates pun tercabar.
Dalam tipon sound orang siket punya lancar.
Tapi kat belakang, tangan dah menggeletar.

Kak Put juga suka tolong orang.
Masa saya pindah rumah, dia yang tolong angkat barang.
Waktu kerja dia memang series semedang.
Sebab itu dia dapat anugerah pekerja cemerlang.

Sekian kak put empunya cerita.
Panjang lagi kalau nak dikarang sebenarnya.
Motif entri nih nak ucap selamat hari jadi sahaja.
Kalau nak berkenalan dengan dia, pm lah dia.

Itupun kalau dia nak layan lah.
Kalau tidak, minta maaf sahajalah.
Eh, tadi kata nak berhenti dah!
Ok lah.. sudah.. sudah!!


...and there's more...

Saturday, January 3, 2009

"Aku Tak Paham"

aku tak paham
time-in ko sume area jam 7
tapi tanampak muka sampai kol 10
asal aku lalu je buat keja cam bersungguh
keja tak siap mula la berpeluh

aku tak paham
bila tanya sibuk semedang
tapi keja sume sub kat orang
user kompelen kang baru tercengang
ha.. amek ko... terkangkang-kangkang

aku tak paham
taim orang cuti ko datang kerja
tapi pelik, siapnya tak juga
kalo tanya tak siap pasal apa
huh alasan tak tahan... panjang berjela

aku tak paham
hari-hari macam bizi
agak2 ade problem pandai plak ko lari
bikin sakit jiwa sakit hati
apsal la ade orang cam ko kat dunia ni!???
...and there's more...