Thursday, July 21, 2011

Happy 3rd Birthday Utbah

I hardly could find time and ideas to blog nowadays.
Ok, I rephrase, a lot of ideas has been wasted because I didn’t manage my time properly.
But when it comes to the kids, I forced myself to blog, even a single paragraph.


So, Utbah is now 3.
Warm wishes from his aunts and uncles had been received on his Facebook wall's.
O yeah, he got one, though he is yet to write or read. ;)




...and there's more...

Tuesday, May 31, 2011

Meeting Onique

"Kite punye interview pukul 8.30 kat Bilik 8, Tadahan Utara, huhu, gelabah ni"
The text message from her that i received early morning.
Onique was my junior back in secondary school, which is 13 years ago. 
She was called for DPLI interview here at my workplace.
Getting my phone number from Angah, she called earlier last week as she used to read somewhere in my blog, (i mean my previous one), that i am working here!
She was seeking for 'Rumah Tamu' but seems failed to reach the person in-charge.


I was in the middle of my coding thingy when the call came in.
The introduction went long. The image of her was quite blurry at first.
I wasn't sure whether she mentioned 'Wani' or 'Onique' but one thing for sure i heard her saying 'batch Angah', in which there at least 3 (or is it 4) of them being called 'Wani'.

Knowing that she will be coming, i offered a room to her at my house.
"takpe lah, kite segan.. lagipun kite datang ngan family in-law kite"  said her.
I gave her the contact number of the officer who might help her. The least i can do.

And i met her today after her interview. And she's Onique, not Wani or whatsoever. ;)
We chatted while waiting for her family to picked her up. Caught up with her few updates about each other.

It feels great.
Really great.
Indeed.

It is such a joy to get in touch with old friends.
It is such a bless to be remembered.
Thanks onique, you made my day!

...and there's more...

Saturday, May 28, 2011

1st Year of My Nisa'

Her journey into our life started on this date, last year.
Ok, obviously it started way back.
Surviving a 40-weeks-journey in the tummy and then to this momentary world
she is nothing but ecstasy!
Immediately the pain gone astray when i first held her in my arms.

It was four days later than the expected.
The O&G Expert, Dr Hamidah recommended induction.
Misoprostal it may seems.
Clearly i forgot to ask her on the benefits, disadvantages of the procedure.

Yet, all just went well, praise be to the Almighty for that.
And welcoming Khairunnisa', at 1.27 pm, moment after i finished my lunch.
You really know to time your arrival kiddo! ;)
Haven't blog anything about her ever since.
Definitely not denying the fact that she's among the god's greatest gift to us,
i am just plain lazy. ;)

For her first birthday, nothing particularly special.
No celebration, none whatsoever.
Not even a single memorable photo.
Just a simple pink dress yet very nice, a present from our good neighbor.
She even down with fever. Pity her!

Nonetheless, dearest nisa'
those celebration is nothing compared to your existence to me, to us, our small colorful family.
I'll try to write more about you, so you know how wonderful you are!
And perhaps, one day, they will be your treasure when i'm no longer here!
Happy 1st birthday dik cha!
...and there's more...

Thursday, May 12, 2011

Langsir Biji Remia

ISBN 978-967-0201-13-9
Karya : Noor Suraya
Siri Si Manis 17 - Jemari Seni Publishing Sdn Bhd
Cetakan Pertama 2011


Sebetulnya aku berjaga malam ini untuk menyiapkan kertas cadangan penyelidikan untuk permohonan HLP, Kementerian Pengajian Tinggi, namun LBR menggodaku untuk menghadapnya hingga selesai. Ternyata novel terbaru tulisan Kak Su ini tidak mengecewakan, sebagaimana novel-novel beliau yang terdahulu, sehinggakan aku teruja mendahulukan ulasan novel ini di blog, melebihi cadangan penyelidikanku, biarpun zaman 'si-manis-17' ku telah lama berakhir. Hihi ;)


Blurbnya tidak akan disalin di sini. Sila anda tatapi dari belakang kulit novelnya. Novel setebal 263 mukasurat ini aku kelaskan sebagai novel cinta patuh syariah ( ewah, macam kaunter saham pulak ye shariah compliant segala macam ) yang harus dibaca oleh muda mudi yang sedang bercinta, untuk gambaran lebih jelas mengenai darjat cinta kepada manusia. Meladeninya membuat aku terasa seperti membaca pengalaman kisah benar.


Novel ini mengisahkan Umair anak muda lulusan luar negara yang menyimpan rasa terhadap anak jiran sebelah rumahnya sejak usianya 13 tahun, kira-kira 10 tahun yang lalu. Keadaan memisahkan mereka dan pertemuan semula berlaku sekembalinya beliau dari luar negara. Tekad Umair untuk memperisterikan Duha, gadis yang digilainya sejak zaman anak-anak tergugat apabila wajah di sebalik purdah itu ditatapnya.


Duha Hafa, gadis kacukan Melayu-Gurjerati merupakan anak tunggal pasangan Dr Hud dan Puan Taslima, terlibat dalam satu kebakaran kira-kira 3 tahun yang lalu. Demi menyelamatkan nenek saudaranya, Tok Su Enap, Duha mengalami kecederaan parah pada wajahnya, memungkinkan kecacatan kekal dan tekanan inferiority complex dalam dirinya.

Garapan kemas Kak Su kali ini, aku kira cukup rencah, asam dan garamnya. Menghadam LBR sepanjang lebih kurang 4 jam membuatkan aku terlupa pada si kecil, Nisa' yang masih mendamba lullaby mengulit tidurnya. (Sorry sayang...) Epilog novel ini mengajak pembaca berfikir tentang hakikat cinta manusia, memaknai hakikat kecantikan itu perlu dilihat dari hati, tentang 'there is always a blessing in disguise'.

Sebagai satu usaha dakwah dari Kak Su, aku fikir novel ini berjaya menyampaikan seruan kembali kepada agama kepada pembaca dengan cara yang sungguh santai tanpa memberi input yang terlalu akademik untuk difahami. Sungguh aku terhibur dengan setiap lenggok cerita, setiap langgam bahasa dalam LBR ini.

Owh, aku bertemu Ain Najwa semula (yang aku kenali lewat Keranamu Ain, CESB) dalam LBR ini. Kisah cinta agung Ain terhadap suaminya sungguh memotivasikan, harus ditelah oleh para pembaca.

Bagaimanakah pengakhiran LBR? Siapakah Ahmad Muhsin yang hadirnya saat Duha sedang merawat hati? Apakah yang berlaku kepada Umair? Siapa pula Tamara Winstedt? Terekoilah sendiri dalam LBR! 'It is best value for money'.

Terbaeekk! ( ikut nada Tok Aba dalam Boboi-Boy... hiks )

Cartaku : *****
...and there's more...

Friday, May 6, 2011

Buat Wanita Terungggul

Mama, 
Selamat Hari Lahir ke-58
Selamat Hari Ibu
Semoga hidupmu dalam keberkatan.
Terima kasih atas segalanya.
...and there's more...

Thursday, May 5, 2011

Another Year Older, Another Year Wiser

Age is just a number.
Still, being 30 indicates I am no more young.
There's a lot of things in my list that I'm yet to achieve.

I used to be someone who planned my life ahead.
Due to a few circumstances, some item in the plan didn't execute well and really taken me aback.
I then decided to go with the flow,
though with all due respect, i am fully aware of "He who fail to plan,plan to fail : Winston Churcill".


As a result of frustration (or may be just being childish, hehe), the list, i have stop looking at it for the past few years. Just a lame excuse for not accomplishing something that could be proud of. hehe.


Life is short. Make it worth living.
But always remember, wal akhiratu khayran wa abqa.
Someone wrote that in my 23rd birthday card.


I have to move on, grow up, for everything happened for a reason.
Just put your trust in Him, InsyaAllah.
Everything is going to be just fine!


Going through the list again. Some of the item need to be slashed out.
Some need to be rephrase. Some should remain in the list, until the last chapter of my life.

I'm going to write it all here, or may be not all.
Just for my personal reference. Case they inspire you to make a change in your life, feel free to copy my list. hehe ;)


Disclaimer : The numbering does not reflect the weight. It is just things that come first in to mind.


1- to publish my own book/s. not necessary novel! ;)
2- to generate 5k per month passive income by 40
3- to pursue studies, as highest as possible
4- to have my own enterprise, probably in early childhood education field
5- to get a 4wd, an SUV is my preference. (i got an eye for Q7! hehe)
6- to retire by 45, resting at home, managing businesses
7- to grow old with him & kids
8- to compose my own original song, not necessary to be sung by a popular artist
9- to have a signature kitchen and by that i did not mean the props ;)
10- to perform haj before 40
11- to get slim and of course healthy ( dont laugh!)
12- to organize a camp to my former schools, especially, SMKAKS, particularly motivation camp
13- to conduct a memorable training
14- to sew baju raya for the kids
15- to cook for the kids everyday for them to bring to school, like my mom did
16- to travel around the globe (seriously ek?? since when did i like travel nih??)
17- to get involved in training and consultancy
18- to teach Quran to the kids, myself
19- to design my own house, the interior is what i mean
20- to become an NLP practitioner

and the list goes on.. ;)
Happy 30th birthday to me!
...and there's more...

Tuesday, May 3, 2011

she turns 5

Ain turns 5.
Owh, time really flies!

We went celebrating with a journey to Ipoh by Electric Train Service.
'We' in the picture are Ayah, Mak, Makcik Jasni, Uda, Murni, Intan, Along n me, plus the kids.
The kids, lead by Ain, followed by Utbah, Hafsah, Aisyah, Maryam and Nisa. Wrote their names according to their ages.
The kids only obviously! ;)

Too bad i didn't got a chance to snap any picture to be uploaded together with this entry.
Note to self : gi kecek kat ayah balik kampung kang k!

That was my first time on ETS.
A single ticket cost RM 35 for adult, RM22 for kids (4 years and above)
A return is a bit cheaper, RM 25 for adult and RM 17 for kids.
With 8 adults and 6 kids (5 of them don't need tickets, but due to some misunderstanding, along already bought the tickets for them and sadly, we couldn't asked for refund).. just do the math! Quite an expensive celebration, imho!
What to say, cucu sulung atok la katakan...

The waiting lounge was comfy. So do the couch.
The train moved at approximately 120kmph. It took about 2 hours and 15 minutes to arrive in Ipoh. It's like traveling by car. Awesome!
Definitely a worth method of traveling, yet the fare is a bit burden especially to the frequent travelers.

The journey didn't planned very well. Upon arriving, we were a bit lost. Where to go? What to do? What are the interesting place in Ipoh? Where to celebrate? ::sighed:: I came out with a suggestion, "Lost World of Tambun!"
We took 2 cabs to get there. Unfortunately, due to improper attire, we couldn't get in.

Owh, i had never been there! I really thought that the water park is as the same as Sunway Lagoon, where they have a shopping mall beside. Apparently not! :( Huhu!Ipoh is not really a good choice for cuti-cuti Malaysia. No offence orang Ipoh ye!

i was just quoting the taxi driver, an Ipoh-born Chinese guy.

Change of plan, we went to the nearest shopping mall. It's Giant. I told the story to one of my colleagues, another Ipoh-born lady, and she found it very funny!"Selangor tadde Giant ye?.... sampai ke Ipoh peginye...hehehe"
Yeap.. i found it very funny too!

Ayah and along lost thier Bonia & Hush Puppies at the surau. Uda had to buy new sandals for them. Ayah was so cool..."Dah bukan rezeki kita.. nak buat cemana!" huhuhu...

Reached home @ TM at about 7.30 pm
I was extra exhausted. Let alone Ain.
She was already asleep in Aunt Anis MyVi.
Nisa' & Utbah still had spare energy! They rocks still! Aduhaiiii....
That's the kids world! ;) Had to bear with it!
It's an unforgettable celebration after all!

Happy 5th Birthday dear daughter, Ainul Mardheeyah.
Am really proud to have you in my live!
Hamdallah!


...and there's more...

Sunday, May 1, 2011

KLIBF'11

Someone asked. "Book Fair, PC Fair?".

"Book fair!" i said, firmly. (Mind you I'm from IT world)

Owh, by the way, it's sort of which-do-you-prefer-game, you may say. ;)

Books always humor me. Books keep me alive.
Books never bored me, though i sometime, victimized by 'tak-bleh-blah' type of books.
yet, i do learn something from them!
yeah, I'm good at condemning lousy books. I can put a hell loads of not-nice-words,
describing that particular book/s if they are really awful but i rather not.

Why is that? Because i myself couldn't write! ;)

It is really not fair if i say something bad about something, or someone when i don't even know how to fix them, rite!?

Anyway, this 30th book fair is like, the 10th book fairs i have been. Or is it 11th ek?

My first visit was in 2000, same location, and almost about the same date. It has become an annual event for me, personally and also my family ever since. Studied in Kuala Lumpur, location wise, it's hard for me to miss such a great event. And now, though I'm no longer residing in Klang Valley, book fair remains a must to me.

This year, i made an effort for a leave, just to get to PWTC, as i tried to slot in the program earlier in my weekly schedule, but some how it did not fit in. (ahaks..kononnya bz tahap menteri la!)I managed to spend almost RM300 in sums. (kalo tak baca sume-sume tu mmg saje la!)

Suddenly i feel i need to do some book review. You know, just to keep this blog updated ;). Just for my personal references only. Yeah, let's keep the finger crossed! I can do this!!


...and there's more...

Sunday, April 24, 2011

wise words from her

Earlier this morning, ain's school was holding a soccer & netball match inter-PASTI Kawasan Tanjong Malim. Sitting on the stone stool, I was chatting with ain's friends while waiting the event to start. There were 4 of them, including ain. One of them wasn't a familiar face to me.
Try being nice, i started off asking her name. She was a litle bit shy.
So her friends, answered me.


Me : Yang ini nama siapa ye? (pointing at that particular girl)
Kak Ngah : Nama dia aizatul, panggil kak chik.
Me : owh.. kak chik... kak chik ni sama kelas dengan kak ngah ye?
Kak Ngah : Tak lah, kita sama sekolah je, tak sama kelas, kak ngah darjah 1, kak chik darjah 3.
Me : Oo.. Kak chik ni sama dengan kak long la?
Kak Long : Tak, Kak Long darjah dua, tak sama dengan kak chik.
Me : Owh.. ingatkan sama dengan kak long, sebab tengok kak long lagi tinggi dari kak chik.
Kak Ngah : tapikan, ade kawan satu kelas kite nama dia ibtisam, dia laaagi tinggi dari kak long!!
Kak Long : Haah, kak long pun heran sebab dia lagi tinggi dari kak long padahal dia baru darjah 1.
Me : Iyye?? dia tinggi mana?


the kids were showing the height of the said ibtisam with their hands.
i looked at them, impressed.
and suddenly
ain : semua tu, Allah yang jadikan.

:O
i was again...impressed!
...and there's more...

Tuesday, March 22, 2011

Temuduga JMK 2011/2012 - day 1

Kurang 10 minit jam 4 pagi. aku baru balik dari interview sidang pertama JMK sessi 2011/2012. Sangat mengesankan. Macam biasa, modal aku soalan teka teki je lah. bukan yang start dengan "dalam banyak-banyak" tu... kira, teka teki pandai sikit lah.. yang memerlukan pemikiran luar kotak. hehe

But since aku terlupa nak google banyak2 teka teki earlier,
aku buboh jugak la soalan pengetahuan am, of course la sebab nama aku am kan.... soalan isu semasa... soalan ekonomi dunia.... sekadar hendak melihat bagaimana seorang future leader memberi pendapat, menegakkan pendapat (biar tak betul pun), memahami kepentingan ekonomi dalam sesebuah pentadbiran, mengetahui isu semasa. pada aku seorang mahasiswa, khususnya yang bakal menjadi pendidik kena sentiasa bersiap siaga dengan pengetahuan.

Tapi kalau tanya soalan apa isu sebenar tentang INTERLOK, bleh dapat soalan balas INTERLOK tu ape, (no offense ye adik2 pelajar sekalian) aku rasa memang sangat tidak patut la...atas dasar, you are a teacher to be! kalau bakal pendidik tidak tahu isu ni, memang sudah boleh kira kes berat lah. Aku pun secara jujurnya, belum menghadap lagi Interlok tu, setakat sinopsis tuh tahu la... mungkin lepas ni kena pegi beli senaskhah. Sudah la tentu... berani kau kritik2 orang tak tahu pasal Interlok!?? hahahha

Mujur ada juga yang mengikuti isu nasional ini, tahniah buat yang berkenaan. Walaupun hujah-hujah yang diberikan tidak bersandarkan kefahaman sejarah, menyedari bahawa wujudnya isu yang boleh menggugat keamanan negara ini sudah boleh aku berikan kredit. Yang masih terlena tu, nak buat macam mana ye? :(

Owh, sebenarnye soalan pasal Interlok tu telah occupied masa yang panjang sehingga sidang pertama pun habis pukul 3.30 pagi (ada lagi 2 sidang nih). Maklum lah, debat pasal sejarah dan perlembagaan memang seronok! Sudah lah si sa***, teman sepanel temuduga sound... Tahniah la am... berjaya memanjangkan masa temuduga nih...ko esok jangan sebut-sebut lagi pasal Interlok, tsunami segala bagai nih!!! hehehehe...



...and there's more...

Friday, March 18, 2011

Saya mahu jadi macam Hamka dari blog Kereta Mayat

Apa yang best sangat dengan Kereta Mayat ni sampai gua nak jadi macam dia? Gua sangat suka beliau adalah disebabkan oleh beliau ini sangat bersahaja dalam menegur orang Melayu Islam di tanah Satu Malaysia ni dalam bab-bab bersangkut paut dengan agama Islam, tak kiralah akidah, amalan, feqah dan bab-bab lain yang tak terlalu tinggi untuk dicapai akal dan tak terlalu rendah untuk insult my intelligence. Wohhaaaa

Sebab utamanya adalah sikap orang Melayu sekarang ini yang begitu tebal rasa inferiority complex, tetapi pada masa yang sama mahu merasa sangat Islamik. Ye lah, guna ubat gigi yang ada bunyi islamik, tapi pergi sembahyang pakai jeans takde rasa apa plak ye dak? Kain pelikat pun gambor gajah duduk, gajah berdiri takde pula kecoh-kecoh hantor email ini agenda hindu untuk menerapkan unsur tuhan mereka dalam masjid atau surau?

Pasal salam jadi isu pun satu hal jugak, tapi brader Hamka ni memang bagi satu smash yang padu lah kiranya pada set-set atau kumpulan-kumpulan yang inferiority complex terlampau ni sebagai respon kepada isu salam atau isu akum yang melanda umat Melayu Islam pada masa kini.

Dalam pada masa yang sama, di saat set-set atau kumpulan-kumpulan penegak kemuliaan Islam ini berbantah, berhujah, bersurah mengenai isu-isu BESAR seperti isu salam, isu orang bukan islam masuk masjid, isu orang bukan islam bagi ceramah dalam masjid, isu talkin, brader Hamka melalui blog beliau telah membuat satu pencerahan atau enlightenment kepada masyarakat Melayu Islam di Malaysia ini khususnya.

Bukanlah nak kata atau khabarkan bahawa brader Hamka ini tahap maksum macam nabi, atau tahap sahibussama’ah macam Mufti Perak, tetapi sekurang-kurangnya beliau memberi pandangannya yang tersendiri untuk menentang arus buta taklid atau mengikut membuta tuli sesuatu pandangan, amalan atas nama Islam.

Oleh itu, harapan gua untuk melihat budaya ilmu menyubur seterusnya budaya berhujah berlandaskan cabang ilmu akan terus membudaya di dalam masyarakat melayu muslim di Malaysia ini menggantikan budaya hujah gua betul lu salah, gua mulia, lu kafir serta gua masuk syurga lu masuk neraka! Wooohaaaaa! < --tiru brader Hamka. :D “Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack”

...and there's more...

A New Beginning

Bismillah... Dengan nama tuhan...

Blog yang baru, tetapi masih menggunapakai URL lama, akibat kesempitan idea mencipta nama baru. Harap-harap ada kelangsungannya. Ameen.

Corak penulisan masih mengekalkan gaya yang sama, isi dan rencah mungkin sedikit beda. Masih mengutamakan bahasa ibunda untuk pengantar cerita. Masih menjadi saluran pelepas amarah. Masih sedikit berselindung di sebalik watak dan kisah.

Masih memerlukan sokongan rakan taulan untuk terus menulis. Masih belajar menjadi hambaNya yang mukhlis.

Owh, hampir terlupa, 'TBD' pada tajuk blog bermaksud 'to be determined'. Kiranya ada cadangan menamakan blog ini, tinggalkan saja komen anda di sini. Idea dan buah fikiran anda sangat dialu-alukan, didahului ucapan terima kasih.

...and there's more...